Kezdőlap » Eszközök és segédanyagok » Technical Library » Műszaki Információk
SunGuard Seek Icon       

Műszaki Információk

Hatalmas műszaki könyvtár egyetlen kattintásra Öntől

A Műszaki információk oldalon pontos és részletes segítséget találhat a megfelelő napfényszűrő üvegek kiválasztásához, beleértve például az alábbi témákat:

Amennyiben Ön üveggyártó vagy üvegezési szakember, és a SunGuard bevonatokat szeretné beazonosítani, kérjük, használja az alábbi hivatkozást, amely elvezet a megfelelő bevonatérzékelő készülékek vásárlási felületeihez. A SunGuard szórt bevonatú üvegeinek felülete nem olyan durva, mint a pirolitikus filmréteggel bevont változatok, és tapintással alig érezhető, ezért a bevont felület puszta kézzel vagy kesztyűvel történő ellenőrzése nem mindig segít. Ha további kérdése lenne ezzel kapcsolatban, kérjük, hívjon bennünket a +36 68 887 200-es telefonszámon, ahol a SunGuard napfényszűrő üvegeinek szakértői várják hívását, vagy kattintson ide, és rendeljen mintát.

 


 

 


 


Icon Arrow Triangle Blue VerticalAz Építészeti Üvegek Töréséről

Gyakori Okok

Az üveg nagyon erős anyag tud lenni, azonban sík lapok formájában erejét csökkenthetik például a Griffith-repedések néven ismert, szabad szemmel nem látható apró sérülések, amelyek a nyomáskoncentrációkból fakadóan elősegítik az esetleges repedések továbbterjedését. Emellett természetesen a szabad szemmel látható, nagyobb méretű repedések is csökkenthetik az üveglapok törésállóságát.A legtöbb üvegtörést az alábbi körülmények valamelyike vagy összjátéka okozza:

 • Felületi vagy élsérülés
 • Mély karcolások vagy hornyok
 • Nagyobb hegesztési fröccsenésnyomok
 • Lövedékrepesz, szél hordozta törmelék
 • Üveg és fém érintkezése
 • Szél-/hőterhelés
 • Zárványok
   

Általánosságban véve az épületüvegek hőterhelése a napsütésből, illetve a beltéri fűtésből származik. Amennyiben ezek eloszlása nem egyenletes, eltérő hőmérsékletű területek keletkeznek az üvegen belül, húzófeszültséget okozva annak anyagában. Ez a feszültség az üvegen belüli hőmérséklet-különbségek függvénye. Hőtörés akkor következik be, ha a húzófeszültség mértéke túllépi az üveg szélének terhelhetőségét.

Az építészeti üvegek törésének megelőzése

A Műszaki tudástárban az alábbi fejezetek foglalkoznak az építészeti üvegek törésének jellemző okaival és legmegfelelőbb megelőzési módjaival:

 • Szélterhelés
 • Nem megfelelő kezelés és karbantartás (Üvegezési útmutató)
 • Nem megfelelő ápolás a beépítés után (Kezelés és karbantartás)
   

A Hőtörés Kockázatának Csökkentése

Az üveg többféle körülmény esetén is ki lehet téve a hőtörés veszélyének. Ennek egyik jellegzetes példája, amikor a felületet részben takarja valamilyen épületelem vagy épületszárny. Ilyen esetben a hő hatására az üveg közepe kitágul, míg a szélei hidegek maradnak, és a kialakuló feszültség miatt bekövetkezhet a hőtörés.

Egy másik jellemző helyzet, amikor az üveget a fűtés bekapcsolása előtt illesztik a helyére. Ekkor ismét csak hidegek maradnak a szélek a keretben, míg az üveg közepét felmelegíti a napsütés, és a kialakuló hőmérséklet-különbség törést okozhat.

Általánosságban véve, minél nagyobb a szélek felülete, annál nagyobb a hőtörés kockázata, azonban mind az építés során, mind a használatba vétel után számos más tényező is szerepet játszhat a folyamatban.

        Az Építés Során: 

 • Olyan anyagok közvetlen érintkezése az üveg keretével (pl. beton vagy egyéb), amely fokozza a szélek hűlését
 • Az üveg szélének túlzott takarása a kerettel
 • Az üveglapok fűtetlen épületben történő helyre illesztése
 • Hőelnyelő rétegek felvitele az üvegek helyre illesztése után
   

       Az Épület Használatba Vétele Után: 

 • Az üvegekhez túl közel elhelyezett függönyök, sötétítők vagy rolók – az üvegek közelében megrekedő fűtött vagy hűtött levegő hőterhelést okozhat, ezért ezek számára megfelelő teret kell hagyni a forgáshoz
 • Az üvegekre irányított fűtő vagy hűtő ventilátorok
   

Hogyan csökkenthető a törés kockázata?

A hőterheléssel kapcsolatban a Teljesítmény-összehasonlító Eszköz oldalán talál információkat. De megkérheti a Guardian helyi épületüveg-értékesítőjét is, hogy készítsen számítógéppel modellezett becslést a potenciális hőterhelésekről, mielőtt kiválasztja a projektjében felhasználandó üvegeket. Hívjon bennünket a +352 52 1111-es telefonszámon.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalAz Üvegek Minimális és Maximális Mérete

A végtermékek választható minimális és maximális méretéről az üveg gyártójánál kell érdeklődni. A végtermékek rendelkezésre álló méretválasztékát meghatározzák a gyártó fizikai/mechanikai lehetőségei, illetve korlátai.

Speciális szempontok a rendkívül nagyméretű üvegek kiválasztásánál: szigetelés és hőkezelés

Fontos tudni, hogy nem minden gyártó rendelkezik a fent bemutatott méretek feldolgozásához és/vagy hőkezeléséhez szükséges berendezésekkel. Az üvegek minimális és maximális méretét meghatározzák:

 • Az elsődleges gyártó által biztosított üvegek mérete,
 • A gyártó berendezéseinek esetleges méretbeli korlátai,
 • A szerződött üvegező lehetőségei,
 • A megfelelő szállítási eszközök elérhetősége (különösen a nagyméretű üvegek esetében),
 • Az adott üveg típusa: (szitázott, hőkezelt, laminált, stb.).

 

Vissza az oldal tetejére

Icon Arrow Triangle Blue VerticalAz Üvegek Tulajdonságai

Az üveg olyan fémoxidok vegyítésével készül, mint például a homok (kovasav vagy szilícium-dioxid), a sziksó és a mészkő. Miután ezeket az összetevőket meghatározott arányban összekeverik, egy ellenőrzött melegítési és hűtési eljárás nyomán jön létre belőle a kívánt üvegfajta.

Az úsztatott üvegek tulajdonságainak referenciatáblázata

 

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalCsegely Üvegek

Olyan üvegpanelek, amelyek az épületek bizonyos szerkezeti elemeinek, például oszlopoknak, padlóknak, fűtési, szellőzés és légkondicionálási szerelvényeknek, valamint elektromos és vízvezetékeknek az elrejtésére szolgálnak.

 • A csegely üvegek rendszerint átlátszó üvegek között helyezkednek el az épület minden szintjén.
 • A függönyfalak és a szerkezeti üvegelemeket is alkalmazó épületek gyakran igénylik csegelyüvegek alkalmazását annak érdekében, hogy a tervező által elképzelt megjelenés megvalósuljon.
 • A csegely üvegek megjelenése lehet azonos vagy csupán színben kiegészítő, illetve kontrasztot képező az átlátszó üvegpanelekhez képest.
 • A hőstressz okozta törés elkerülése érdekében a csegelyüvegeket hőkezelni kell.

 

A Guardian széles körű tapasztalattal rendelkezik a csegelyüvegek alkalmazása terén, és képes segítséget nyújtani az építészeknek és épülettulajdonosoknak a kívánt megjelenés elérésében úgy, hogy közben a hőtörés kockázata is csökkenjen.

Abban az esetben, ha a felhasználni kívánt átlátszó üvegek nagy fényáteresztő, vagy alacsony fényvisszaverő képességgel rendelkeznek, a színben pontosan illeszkedő csegelyüvegek kiválasztása nehéz feladat lehet. A nappali fényviszonyok sokfélesége ugyanis drámai eltéréseket eredményezhetnek a kettő összhatásában. Például egy verőfényes napon nagy a felületek fényvisszaverése, és ilyenkor teljesen összhangban lévőnek láthatjuk az átlátszó és a csegelyüvegek színét, míg egy szürke, felhős napon több fény hatol át az üvegeken a szabadból, és ezáltal sokkal nagyobb kontrasztot eredményezhet a kétféle felület megjelenése között.

A Guardian azt javasolja, hogy minden esetben készüljön életnagyságú szabadtéri minta, melynek segítségével hitelesen kiválasztható az adott projekt számára legmegfelelőbb csegelyüveg.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalEdzett Üveg

Olyan úsztatott üveg (más néven „síküveg”), amely nem esett át sem hőedzésen, sem temperáláson.

Az úsztatott üveg edzése olyan ellenőrzött hűtési folyamat, amely az úsztatott üvegek gyártásának szerves részeként csökkenti az üveg anyagában a melegítés során keletkezett feszültségeket. Az edzett üvegek vághatók, gépileg munkálhatók, fúrhatók, szélcsiszolhatók és polírozhatók.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalGyakori Üvegszerkezetek

Az alábbi képek a leggyakrabban használt üvegszerkezeteket ábrázolják, kívülről befelé sorszámozva az egyes felületeket.

 

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalHőedzett Üvegek

A hőedzett (heat-strengthened, HS) üvegeket olyan melegítési és hűtési ciklusnak vetik alá, amely – azonos vastagság és összeállítás mellett – mintegy kétszeresére növeli az edzett üvegek strapabírását. Az ASTM C 1048-as szabványa értelmében a hőedzett üvegek maradék felületi kompressziójának 6 mm-es üveg esetében 3500 és 7500 PSI (font/négyzethüvelyk, azaz kb. 24000 és 51000 kPa) között kell lennie. A vastagabb üvegekre vonatkozó szabványokról a Guardiannél érdeklődhet

 • A hőedzett üvegek jobban ellenállnak a hőterhelésnek, mint az egyszerű edzett üvegek, törés esetén pedig szilánkjaik rendszerint nagyobb méretűek, mint a temperált üvegeké.
 • A szabványokat kibocsátó szervezetek meghatározása alapján a hőedzett üveg nem minősül biztonsági terméknek.
 • Elsősorban olyan általános üvegezési célokra szolgál, amelyek a szél- és hőterhelés miatt fokozott strapabírást igényelnek.
 • A hőedzett üvegek nem olyan erősek, mint a teljes mértékben temperáltak, és olyan célokra alkalmasak, amelyek nem kimondottan igénylik a biztonsági üveg használatát.
 • A hőedzett üvegeket a kezelés után nem szabad vágni, fúrni, szélüket csiszolni, felületüket homokfújni vagy savval maratni, mivel ezek a beavatkozások idő előtti elhasználódásukhoz vezethetnek.
   

Amikor a hőkezelés feltétlenül szükséges, de a biztonsági üveg nem kimondottan előírás, a Guardian hőedzett üvegek használatát javasolja.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalHőkamrás Kezelés

Bizonyos mértékű anyaghiba minden úszatott üvegben megtalálható. Ilyen például a nikkel-szulfid-zárványok (NiS) jelenléte. A legtöbb NiS-zárvány stabil, és nem okoz semmilyen problémát, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor hatásukra spontán törés következik be a temperált üvegben, anélkül hogy ezt bármilyen fizikai vagy hőterhelés előzte volna meg.

A hőkamrás kezelés olyan eljárás, amely felszínre hozza a nikkel-szulfidos anyaghibát a temperált üvegben, melyet egy erre a célra szolgáló helyiségben körülbelül 290°C-ra melegítenek, felgyorsítva a nikkel-szulfid hőtágulását. Így az azt tartalmazó üvegek már a forgalomba kerülés előtt eltörnek, és a felhasználási területen nem okozhatnak semmilyen kárt.

Ezzel együtt a hőkamrás kezelés sem 100%-os hatásfokú , megoldás, többletköltséggel jár, és növeli annak kockázatát, hogy a temperált üveg nyomófeszültsége csökken.

Guardian termékei között találhat olyan SunGuard bevonatú üvegeket, amelyekkel ez kockázatmentesen elvégezhető.

Hőedzett üvegek esetében a spontán törés előfordulása sokkal ritkább, mint a temperált üvegeknél. . Olyan felhasználási területeken, amelyeknél a hőterhelés miatt fontos a nagyobb strapabírás, de a biztonsági üveg alkalmazása nem követelmény, a Guardian hőedzett vagy laminált üvegek használatát javasolja a potenciális spontán törések elkerülésére.

Természetesen a tervező mérnökök maguk is meghatározhatják, hogy a zárványok okozta törések kiküszöbölésére hőedzett üveget, temperált üvegek esetén hőkamrás kezelést, vagy éppen laminált üveget kívánnak használni.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalHőtörés

A hőtörés jelenségét számos tényező alakítja. Ezek közül már a kiválasztásnál fontos végiggondolni, hogy a felhasználás helyén éri-e árnyék az üveget. Amennyiben bizonyos épületelemek vagy -szárnyak részben eltakarják a naptól, az üveg szélei lehűlhetnek, és belsejében feszültség keletkezhet, amely végső soron hőtöréshez vezet.

Olyan helyeken, ahol a hőtörés veszélye fennáll, hőtörési elemzést kell végezni, hogy kiderüljön, szükség van-e hőkezelésre (hőedzésre vagy temperálásra).

Erre abban az esetben is szükség lehet, ha az épület nagy szélterhelésnek lesz kitéve, vagy ha ezt az üvegezési szabványok előírják. Az üvegek középső területének melegedése nagymértékben attól függ, hogy milyen az üveg hőelnyelése, amely a különféle típusok esetén eltérő. További tényezők lehetnek még a következők:

 • Olyan anyagok közvetlen érintkezése az üveg keretével (pl. beton vagy egyéb), amely fokozza a szélek hűlését;
 • Az üveg szélének túlzott takarása a kerettel;
 • Hőelnyelő rétegek felvitele az üvegre a beépítés után;
 • Belső árnyékoló eszközök, például függöny, sötétítő vagy reluxa felszerelése – amennyiben ilyenek használatára sor kerül, fontos, hogy elegendő tér maradjon a levegő szabad áramlása számára az üveg felülete mögött;
 • A helyiséget hűtő, illetve fűtő légáramlatoknak az üvegre irányítása;
 • Fűtés hiánya az építés ideje alatt, amely növelheti az üvegek hőtörésének kockázatát;
 • Általánosságban véve, a szükségesnél nagyobb méretű szélfelület (edge area), amely szintén növeli a hőtörés kockázatát.
   

A potenciális kockázat számítógépes hőterhelés-elemzéssel mérhető fel. Ennek elvégzéséhez a Guardian tudományos és technológiai központjától kaphat segítséget.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalKezelés és Karbantartás

Az üveg nagyon tartós anyag, és megfelelő karbantartás mellett hosszú éveken át használható. Építészeti üvegek esetében ez a következőket foglalja magában:

Karcolás- és horzsolásvédelem
Az üvegek más tárgyakkal, sőt más üvegekkel való érintkezés során is megkarcolódhatnak, és vegyi anyagok is károkat okozhatnak bennük. Éppen ezért a tárolás során a lapok között mindig szabad teret kell hagyni, vagy tiszta papírral kell őket elválasztani egymástól. Mozgatáskor nem szabad egyik lapot a másikon csúsztatni, mivel megkarcolhatják vagy lehorzsolhatják egymást. Ehelyett görgethető blokkokat kell alkalmazni.

Vegyi károsodások megelőzése
A felületi szennyeződések és elszíneződések megelőzése érdekében fontos az üvegek gyakori tisztítása. Ha pára csapódik le a felületükön, a víz az üvegben található nátriummal reakcióba lépve korrozív vegyi anyaggá, nátrium-hidroxiddá alakulhat át. Ha pedig ez az anyag az üveg felületén túl hosszú ideig ott marad, az üvegben tartós károsodás keletkezik, amely csak cserével orvosolható.

A nátrium-hidroxid a keletkezését követően a szokásos tisztítószerek segítségével – például alkohol és víz vagy ammónia és víz fele-fele arányú keverékével, illetve ezeket követő tiszta vizes öblítéssel – még könnyedén eltávolítható. Kezelés után a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel, illetve cellulózkendővel szárazra kell törölni. A már beépített üvegek kevésbé vannak kitéve a nátrium-hidroxid által okozott korróziónak, mivel az eső természetes lemosóként kiküszöböli ezt a problémát.

Hogyan tisztítsuk az épületüvegeket?
Az épületüvegek tisztítása rendszerint nem igényel bonyolult műveleteket vagy vegyi anyagokat. Esetenként akár sima nedves ruhával is megoldható, de a bolti tisztítószerek is megfelelnek, ha a rajtuk feltüntetett utasításokat gondosan betartjuk, és a felületet a tisztítás után puha, száraz ruhával azonnal megszárítjuk. Ahogy fentebb is említettük, a víz és alkohol vagy víz és ammónia 50-50%-os keveréke is használható, Csupán arra kell ügyelni, hogy utána a tiszta vizes lemosást és a puha ruhával, szarvasbőrrel vagy cellulózkendővel történő szárítást gyorsan elvégezzük.

Hogyan távolítsuk el a graffitiket, a kiemelőfilcet, a rúzst, a festéket, a tömítésmaradványokat vagy a zsíros szennyeződéseket?
Mérsékelt mennyiségben használhatók bizonyos oldószerek, mint például az izopropil-alkohol, az aceton, a toluol vagy a petróleumszesz. Ezt követően alkalmazzunk bő tiszta vizes öblítést, majd puha ruhával töröljük szárazra a felületet. Nagyon körültekintő alkalmazás esetén a fém dörzsszivacs is szóba jöhet, de csak a legfinomabb (00-ás vagy 000-ás) változatban, átitatva a fent említett tisztító oldatok valamelyikével.

FA legjobb eredmény érdekében az üveget mindig hideg és árnyékolt állapotában kell tisztítani, nem pedig melegben vagy tűző napon.

Az alábbi megoldásokat semmilyen körülmények között ne alkalmazza üvegek tisztításához:

 • Súroló hatású vagy nagyon lúgos tisztítószerek
 • Kőolajszármazékok, mint például benzin, petróleum vagy a könnyebb párlatok
 • Hidrogén-fluorid- vagy foszforsav, amelyek korrodálják az üveg felületét. Amennyiben bizonytalan az adott tisztítószerrel kapcsolatban, próbálja ki először egy kis felületen!
   

A dörzsölő hatású kefék és a borotvapengék szintén károsíthatják az üveget, ezért tisztításra nem használhatók.

A fentieken kívül az üvegek állagának megóvására az építési területen is ügyelni kell. Ne legyenek az üveglapok olyan helyen, ahol fémszerkezetek, tégla vagy kőművesmunkák tisztítására használt vegyi anyagok ráfröccsenhetnek vagy ráborulhatnak. S ha bármilyen építőanyag, például beton, különféle címkék, ragasztószalagok, festékek vagy tűzvédelmi anyagok rákerülnek, ezeket azonnal el kell távolítani róluk.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalLaminált Üvegek

A laminált üveg két vagy több olyan üveglapból és ezek között egy-egy PVB (polivinil-butirol) műanyag rétegből áll, amelyeket hő és nyomás segítségével préselnek össze.

 • Az építési szabványoknak és követelményeknek való megfelelés érdekében mind az üvegek, mint a köztes rétegek sokféle színben és vastagságban választhatók.
 • A laminált üveg törhető, de darabjai nagyrészt hozzátapadnak a belső műanyag réteghez, és nem esnek szét, így csökkentik a sérülés kockázatát.
 • Éppen ezért a laminált üveg a „biztonsági” üvegek kategóriájába tartozik, és megfelel számos olyan szervezet szabványainak, amelyek a biztonsággal kapcsolatos követelményeket fogalmazzák meg.
 • Hőedzett és temperált üvegek szintén beépíthetők a laminált szerkezetekbe, melynek ütésállósága ezzel még tovább fokozható
 • A hurrikánbiztosság, a robbanásvédelem, a zajcsillapítás, valamint a repülő tárgyak és az erőszakos behatolás elleni védelem mind-mind a laminált üvegek elsődleges felhasználási területei közé tartoznak.

 

Icon Arrow Triangle Blue VerticalMoiréhatás

A moiré [moáré] olyan optikai jelenség, amely bizonyos fényviszonyok között hullámos, fodrozódó vagy körkörös mintázat megjelenését eredményezi az üvegben. Kialakulhat például, ha egy félig átlátszó, ismétlődő mintájú tárgyat egy másik ugyanilyenre helyezünk, és a két minta nem fedi pontosan egymást.

A moiréminták nem az üveg vagy a szitanyomás hibájából erednek, hanem pusztán olyan optikai jelenségek, amelyek az emberi szemben keletkeznek. Létrejöhetnek akkor is, ha például a vonalakból vagy pöttyökből álló szitanyomásos minták árnyékot vetnek egy másik szigetelő panelre, például egy, a szitázott üveg mögé helyezett csegelyüvegre.

A moiré kialakulásának további oka lehet még a kerámiaszórással nem fedett üvegfelületen áthaladó fény.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalPárásodásmentesítés

Páralecsapódás akkor keletkezik, ha a szigetelő üveg vagy a keret felületi hőmérséklete az úgynevezett harmatpont alá süllyed, melyen a levegő nedvességtartalma vízzé sűrűsödik.

A dupla szigetelő üvegekben négy felület található, melyeket kívülről befelé haladva sorszámokkal jelölünk. Amennyiben a szigetelő üveg tömítése megfelelő, a 2. és 3. felületen nem keletkezhet páralecsapódás.

Általánosságban véve, az alacsony hőkibocsátású (low-E) bevonatok segíthetnek a 4-es számú, illetve a beltéri felületen történő páralecsapódás megelőzésében, mivel hőszigetelő képességük gátolja az épület hőjének az üvegen keresztüli áthaladását, valamint a belső üveg hőmérsékletének harmatpont alá süllyedését.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalSzélterhelés

A szélterhelés az a nyomás, amelyet a szél gyakorol az üvegre, s amelyet annak el kell bírnia. Az egyes épületekre jutó szélterhelés mértéke függ az épület magasságától, formájától, a körülötte lévő épített és természetes környezethez való viszonyától, valamint a helyi szélerősségtől és a lökések időtartamától.

Mivel az üveglapok középső részének elhajlása az egyik fő szempont a szélterhelés kapcsán, ezt már a tervezés korai szakaszában meg kell vizsgálni. A túlzott elhajlási érték húzófeszültséget hozhat létre a széleken, torzítja a visszatükrözött képet, valamint potenciális érintkezést okozhat az üveg és a beltér objektumai (például válaszfalak, rolók) között.

Szigetelő üveg: A szél hőszigetelt üvegekre gyakorolt hatása sok esetben összetett, és némelyik befolyásoló tényezőt csak úgy érthetjük meg, ha elvégzünk egy számítógépes szélterhelési elemzést. A tervező mérnököknek a következő változókat kell figyelembe venniük:

 • A változó hőmérsékletek és barometrikus nyomás, illetve a magasság és az időjárási körülmények hatása a kívülről számított 1. és 2. felületre
 • Aszimmetrikus terhelés, pl. eltérő vastagságú üvegek alkalmazása miatt
 • Fele-fele aránytól eltérő tehermegoszlás
 • A szélek állapota (szabadon lengő vagy rögzített)
 • A légtér tágasságának eltérései
 • Hőstressz
   

Ezeket a tényezőket gondosan meg kell vizsgálni, mivel drámai mértékben módosíthatják a standard szélterhelési táblázatokban foglalt adatokat.

GA Guardian az ASTM aktuális, E 1300-as számú szabványát veszi alapul ( „Standard Practice for Determining the Minimum Thickness and Type of Glass Required to Resist a Specified Load” – azaz „A meghatározott terhelésnek ellenálló üveg vastagságának és típusának meghatározásában alkalmazandó standard eljárás”). Az ebben foglalt információk használatban lévő üvegek adatain alapulnak, és pontosabbak, mint a hagyományos lineáris grafikonok vagy más szélterhelési táblázatok.

Az ASTM szélterhelési szabványa az Egyesült Államokban épülő projektekre vonatkozik. Más országokban ettől eltérőek lehetnek a szélterhelési szabványok, és ezt már a tervezés korai szakaszában figyelembe kell venni.

A szélterhelési elemzés elvégzéséhez a Guardian tudományos és technológiai központjától kaphat segítséget.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalSzigetelt Üveg

A szigetelő, vagy más néven szigetelt üveg fogalma két vagy több üveglapból álló, a széleinél végig lezárt, s a lapok közt levegővel vagy egyéb gázzal kitöltött panelt jelöl.

Angol neve (insulating glass) alapján gyakran IG-panelnek is hívják, és ez a típus gátolja a leghatékonyabban a levegő melegének üvegen keresztül történő terjedését. Alacsony hőkibocsátású (low-E) üvegekkel és/vagy hővisszaverő bevonatokkal kombinálva nagymértékben hozzájárul az energiamegtakarításhoz, illetve az építési szabványoknak való megfeleléshez.

Az építészeti szigetelő üvegek leggyakoribb összeállítása 1/4" üveg – 1/2" légréteg – 1/4" üveg.

Insulating Glass

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalTanúsítványok és Szabványok

Nemzeti, regionális és helyi építésügyi szabályzatok és szabványok

Az építészet fejlődése olyan szabályok és szabványok kidolgozásához vezetett, amelyek garantálhatják a szerkezetileg stabil, energiahatékony és egyben környezettudatos építkezést. Ezek némelyike kifejezetten az üvegezési elemekre összpontosít, és fontos, hogy a tervek véglegesítése előtt alaposan megismerjük őket.

Vonatkozó szabványok – a teljesség igénye nélkül:

 • ANSI Z 97.1 az épületekben alkalmazott üvegezési anyagokról, ezek biztonsági teljesítményjellemzőiről és a tesztelési módszerekről
 • ASTM C 1036 a síküvegek szabványairól
 • ASTM C 1048 a hőkezelt (hőedzett, illetve temperált) – bevonatos vagy bevonatlan – síküvegek szabványairól
 • ASTM C 1172 a laminált építészeti síküvegek szabványairól
 • ASTM C 1376 a pirolitikus és vákuumtechnológiával bevont üvegek szabványairól
 • ASTM E 773 a tömítéssel ellátott szigetelő üvegek gyorsított időjárási kopásának szabványos tesztmódszeréről
 • ASTM E 774 a tömítéssel ellátott szigetelő üvegek tartósságának osztályozására szolgáló szabványokról
 • ASTM E 1886 a levegőben repülő tárgyak hatásának vagy ciklikus nyomásterhelésnek kitett külső ablakok, függönyfalak, ajtók és szélfogók teljesítményének tesztmódszeréről
 • ASTM E 1996 a hurrikánok sodorta törmelék hatásainak kitett külső ablakok, függönyfalak, ajtók és szélfogók teljesítményének szabványairól
 • ASTM E 2188 a szigetelő üvegek teljesítményének szabványos tesztmódszeréről
 • ASTM E 2190 a szigetelő üvegek teljesítményének és értékelésének szabványos műszaki jellemzőiről
 • ASTM F 1642 a levegőben terjedő terheléseknek kitett üvegek és üvegezési rendszerek szabványos tesztelési módszeréről
 • CPSC16CFR-1201 az épületüvegezési anyagok biztonsági szabványairól

 

Vissza az oldal tetejére

Icon Arrow Triangle Blue VerticalÜvegezési Útmutató

Általános irányelvek:

 • Minden épületüveget úgy kell beépíteni, hogy szabadon álljon, és ne hordozzon terhet. A rögzítési segédanyagoknak rugalmasaknak kell maradniuk.
 • Az átlátszatlan csegelyüvegek és a laminált üvegek idő előtti elhasználódásának megelőzése érdekében megfelelő vízelvezető rendszerre van szükség, vagy olyan anyagok használatára, amelyek teljes mértékben lepergetik a vizet.
 • Az ASTM C-1048-as szabványának megfelelően a hőedzett és temperált üvegek meghajlása és vetemedése miatt biztosítani kell a megfelelő térközt.
   

Útmutató a hagyományos üvegezéshez:

 • A keretezésnek szerkezetileg erősnek kell lennie, és képesnek arra, hogy az üveg súlyát mindennemű, az üvegre további terhet helyező megereszkedés, csavarodás vagy deformáció nélkül megtartsa. A keretezés egyetlen tagjának elhajlása sem haladhatja meg a fesztávolságának 1/175-ödét, A maximális elhajlás – terhelés alatt – 3/4” (1,89 cm) lehet.
 • Az illesztőblokkoknak, külső tömítőanyagoknak, befogóknak és szélső távtartóknak teljesíteniük kell az ASTM D-395-ös és C-864 számú előírásait a keménységre, alaktorzulásra, tömörödésre és polimertartalomra vonatkozóan.
 • A keretezés elemeit nem vehetik körül olyan akadályozó tárgyak, amelyek az üvegekben kárt okozhatnának.
 • A hőtörés kockázatának csökkentése érdekében szükséges, hogy a keretezés minimális mértékben képes legyen a tágulásra. Amennyiben a hőtörés kockázata fennáll, érdemes hőterhelési elemzést kérni.
 • Ha szélterhelés, szeizmikus terhelés, vagy egyéb okok miatt oldalirányú üvegmozgás várható, olyan blokkokat kell alkalmazni, amelyek az elmozdulást megakadályozzák.
   

Útmutató a szilikonos szerkezeti üvegezéshez:

 • Nem szabad elfelejteni, hogy az üveg többnyire nem szerkezeti elem az épületekben. Támasztó keretének éppen ezért kellően erősnek és alkalmasnak kell lennie, hogy a szél, a hőtágulás, vagy az épületmozgások hatására fellépő összes terhelést elnyelje.
 • 1/4”-os (kb. 0,64 cm-es) vagy ennél keskenyebb, illetve szigetelt üvegek esetében ablakbordák alkalmazása ajánlott.
 • A nagyobb mennyiségű fényt beeresztő bevonatok szélein átlátszóság jelentkezhet.A szerkezeti üvegként felhasznált szigetelő üvegeknek szilikonnal kell készülniük.
 • A homályosított csegelyüvegek esetében az üveglap hátsó, homályosított oldalának széleit le kell csiszolni, hogy az üveg és a szilikon tapadása biztos legyen.
 • Szerkezeti szilikon alkalmazása esetén annak kompatibilitását és tapadási jellemzőit már a tervezés korai fázisában ellenőrizni kell.

 

Vissza az oldal tetejére

Icon Arrow Triangle Blue VerticalTávtartók

Mivel az alacsony hőkibocsátású üvegek egyre hatékonyabban gátolják meg a levegő melegének átadását, a technológiai fejlesztések fókuszába a távtartók kerültek.

A kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb távtartó formázott alumíniumból készül, belsejében olyan nedvszívó anyaggal, amely meggátolja a hőszigetelő paneleken belüli páraképződést. Bár maga az alapanyag szerkezetileg erős, az alumínium és az üveg érintkezési pontja remekül vezeti a hőt, így nagymértékben hozzájárulhat az üveg közepe és szélei közötti hőmérséklet-különbségek kialakulásához. Ez egyrészt páralecsapódáshoz vezethet, másrészt csökkenti a panel átlagos U-értékét.

Épületüvegezési távtartók
Az épületüvegezésben használatos távtartók aolyan kisméretű, neoprénből vagy egyéb megfelelő anyagból készült elemek, amelyek az üvegpanelek szélén végigfuttatva megakadályozzák a lapok középre hajlását, fenntartják a tömítés állandó szélességét, valamint megelőzik annak jelentősebb torzulását.

A hőszigetelő panelek távtartói
A hőszigetelő üvegpanelek távtartói a lapok kerülete mentén futnak végig, és szerepük a két üveglap közötti meghatározott távolság fenntartása. Anyaga lehet alumínium, rozsdamentes acél, szilikonhab stb.

„Lehűlésgátló” távtartók
Ez a technológia a hőjellemzők javítását szolgálja, csökkentve a kondenzációt, valamint a szigetelő üvegpanelek U-értékét. Formatervét tekintve többféle lehűlésgátló távtartó létezik, melyeknek fő funkciója az, hogy gátolják a fém-üveg találkozásnál fellépő termikus kölcsönhatást, miközben változó mértékű szerkezeti integritást is kölcsönöznek a panelnek (ennek mértéke nem minden esetben éri el a kereskedelmi célú épületek által megkövetelt szintet). A hagyományos fém távtartókhoz képest a lehűlésgátló változatok jelentős mértékben csökkentik a hővezetést.

Általában neoprénből vagy egyéb megfelelő anyagból készülnek, amelyek az üvegpanelek szélén végigfuttatva megakadályozzák a lapok középre hajlását, fenntartják a tömítés állandó szélességét, valamint megelőzik annak jelentősebb torzulását.

Insulating Glass

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalTemperált Üvegek

A teljes mértékben temperált üveg mintegy négyszer erősebb az azonos vastagságú és felépítésű edzett üvegnél. Az ASTM C 1048-as szabványa értelmében maradék felületi kompressziójának 6 mm-es üveg esetében 10 000 PSI (font/négyzethüvelyk, azaz kb. 69 000 kPa) fölött kell lennie. A vastagabb üvegekre vonatkozó szabványokról, kérjük, érdeklődjön a Guardiannél

Törés esetén a temperált üveg sok apró darabra hullik, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak komoly sérülést. Előállításához az üveget 538°C fölé hevítik, majd gyorsan lehűtik, hogy a külső felülete összehúzódott, a belseje pedig kitágult állapotban rögzüljön, ahogy az ábra is mutatja.

Tempered Glass

A temperált üveget gyakran „biztonsági” üvegnek is nevezik, mivel megfelel a különböző építészeti szabványok által meghatározott biztonsági követelményeknek. Ilyen üveget használnak többek közt általános üvegezési célokra, valamint tolóajtók, szélfogók, bejáratok, kádak és zuhanyzók, belső térelválasztások és egyéb olyan alkalmazások számára, amelyeknél fontos a kiemelkedő strapabírás és biztonság.

A temperált üvegeket a kezelés után semmilyen módon nem szabad alakítani, például szélüket csiszolni, felületüket homokfújni vagy savval maratni, mivel ezek a beavatkozások idő előtti elhasználódásukhoz vezetnek.

Vissza az oldal tetejére


Icon Arrow Triangle Blue VerticalZsugorodási Minták

Más néven „edzésnyomok”.

strain

A zsugorodási minták olyan speciális, színjátszó vagy sötét árnyékokból álló geometriai alakzatok, amelyek csak bizonyos fényviszonyok között – különösen polarizált fény jelenlétében – láthatók.

A jelenséget a hőkezelés gyors léghűtési fázisában keletkező helyi feszültségek okozzák. Kialakulása a hőkezelt üvegek sajátossága, amely nem minősül anyag- vagy gyártási hibának.

Vissza az oldal tetejére

 

Guardian Logo

Guardian Orosháza
Csorvási u. 31
H - 5900 Orosháza
Hungary
Tel. +36 68 887 200